Namnlöst-2

Skrivarkurs i Bordighera  3-6 oktober 2018 - Tre nätter

loading...
Ingrid Elfberg Ingrid Elfberg


SKRIVARKURS MED FOKUS PÅ DRAMATURGI
 
 
Varmt välkomna till Bordighera i Ligurien!

Har du ett manus i byrålådan som samlar damm? Har du en synopsis men har kört fast? Eller en kanonbra idé, men vet inte hur du ska omforma den till en fängslande berättelse?


Under vår skrivar-lång-weekend kommer du att få inspiration och konkreta tips om hur du ska få det trilskande manuset, synopsis eller den grymma men svårfångade bokidén att faktiskt bli en riktigt bra historia.
I den lilla kuststaden Bordighera precis vid Medelhavskusten på den vackra italienska Rivieran, endast en timma från Nice flygplats, håller vi i höst en skrivarkurs i regi av författaren Ingrid Elfberg.
Läs mer om Ingrid  genom att klicka på bilden så hamnar du på hennes hemsida.


Ingrid har hittills publicerat 5 thrillers, deltagit i novellantologier, vunnit litterära priser, undervisat på Skrivarakademin i Göteborg i både romanskrivande och spänningsskrivande i flera år och är dessutom en av tre Storydoktors som erbjuder lektörstjänst med fokus på just dramaturgi och karaktärsutveckling.

Det här är kursen för dig som vill fördjupa dig i konsten att bygga en historia, skaffa djupare kunskaper om dramaturgi, plot och hur olika tekniker kan hjälpa dig att komma loss ur ett dödläge eller lösa upp de där knutarna som inte vill ge med sig. Och ge din historia möjligheterna att bli sitt bästa. Kanske till och med en bok.

Vi varvar föreläsningar och eget skrivande, gemensamma uppgifter och övningar med umgänge och utflykter och en magisk afton då vi lagar italiensk mat tillsammans i bergsbyn Castellvittorio under vägledning av Terry Prada. Vi får göra egen pasta och pesto samt andra lokala delikatesser som vi sedan intar i en gemensam middag.
I kombination väntar en skön avkopplande långhelg där du har tillfälle att njuta av mat, dryck och att utveckla ditt skrivande i en genuin och inspirerande miljö.

Under kursen kommer Ingrid att, i mån av tid, gå igenom:
• Dramaturgins grunder

• Genrer och deras olika uppbyggnad

• Arketyperna i dramaturgi

• Symbolik i berättelser

• Premiss och hur du utvecklar din historias förutsättningar

• Din historias universum

• Karaktärsutveckling och karaktärsbeskrivningar

• Karaktärsväv

• Synopsis

• Plotlines

• Analys av en redan existerande historia och vad vi kan lära av det
• Hur man bygger en scen
• Gestaltning
• Miljöbeskrivning
• Dialog
• Om vi hinner och vill – lite om förlag, avtal, bokmarknaden, vad gör en lektör/redaktör, processen, litterär agent.


Vi kommer att gå igenom konkreta exempel och ha skrivövningar. Och vi kommer att ha gemensamma diskussioner kring det vi arbetat med och för de som vill även dela med oss av det och ge respons. Mycket nyttigt! Kritik är det man vill ha innan boken är utgiven. Inte efteråt ;-)

Program:
Onsdag 3 oktober– Ankomst under dagen, välkomstskål med tilltugg vid ankomst följs av introduktion till kursen ca kl 15.00 - 19.00 och gemensam middag i gamla stan.

Torsdag 4 oktober – Frukost – skrivarkurs 9.30 -11.30 . Marknad utmed strandpromenaden för den som önskar. Lunch 13.30 följt av kurs fram till kl 19 – Kväll gemensam middag gamla stan.

Fredag 5 oktober – Frukost följt av kurs från 9.30 till kl 12 – lunch – utflykt i Nerviadalen med besök i byn Dolce Acqua vidare till byn Castellvittorio och matlagningskurs med gemensam middag. Transfer tillbaks ca kl 21 (Under besöket i Nerviadalen redovisas och diskuteras en eller flera uppgifter.)

Lördag 6 oktober– Frukost och kursavrundning under förmiddagen 9.30 – 12.00. Avresa


För den som vill förlänga sin vistelse före/ efter kursen går det utmärkt. Tariff 60 euro i delat dubbelrum. 90 euro i enkelrum. Frukost inkl. Hör av er om det är aktuellt så tittar vi på möjligheter.

Bordighera är en charmig liten stad känt for sitt milda klimat precis vid medelhavet ca 1 timme från Nice; som också är närmsta flygplats. Bordighera är perfekt som bas för att utforska det liguriska inlandet och italienska och franska Rivieran, eller bara insupa cool gammaldags elegans och lugn och ro på plats i Bordighera.
Här vistades bl. a konstnären Claude Monet, arkitekten Charles Garnier (som projekterade operan i Paris bl. a) och Drottning Margherita av Savojen.
Här finns också gott om fina badplatser och trevliga restauranger att njuta av konsten att inte göra någonting "il dolce fare niente" eller en mer aktiv semester för den som så önskar.

Boendet Plats i delat tvåbäddsrum på Casa Albertieri och närliggande rummen Dormiusa i gamla stan i Bordighera endast några minuters promenad ner till havet och strandpromenaden. Alla rum har privat badrum, vattenkokare till kaffe och thé samt kylskåp. Flera rum har havsutsikt, ett har balkong, ett annat en sittbänk utanför porten och det finns flera sittplatser, parkbänkar, barer och caféer i närheten där man kan sitta och njuta av folklivet och hämta inspiration till skrivande om man vill sitta ute. Fri wifi finns på Casa Alberteiri och en hel del caféer i Bordighera erbjuder fri wifi. Sängkläder och handduk ingår i tariffen men en strandhandduk kan vara bra att ta med själv. Bordighera är en lugn och fridfull plats. Säkerhetsskåp finns ej på rummen men värdesaker kan lämnas in på Casa Albertieri för förvaring om så önskas. Adapter behövs ej då eluttagen är EUstandard.
Kursen hålls i salen på Casa Albertieri.

Enkelrum – Beroende på hur många som är intresserade av enkelrum kan boendet i delas upp mellan Casa Albertieri / Dormiusa och boende på Hotel La Lucciola eller liknande hotell i centrala delarna av Bordighera (några minuters promenad från gamla stan) Enkelrumstillägg 900 sek för tre nätter. Riklig frukost ingår oavsett boende.

Packningstips: Sköna skor och lager på lager klädsel d v s allt från linne och shorts och badkläder till tröja och lättare regncape/jacka samt solkeps + liten lätt ryggsäck att lägga vattenflaska, byte och småsaker i vid utflykter och promenader.
Solen skiner för det mesta här men var ändå beredd på kyligare vindar och ombyte vid regn då ni är ute.

Kostnaden är 7 900 sek per person. Anmälningsavgift på 1500 sek per person betalas vid bokning och resterande belopp 6400 sek betalas en månad innan avresan.
OBS! Innan inbetalning kontakta GoItaly för bekräftelse av plats i gruppen samt namn och kontaktuppgifter som behövs för att registrera din anmälan. Därefter får du en faktura skickad via mail.


Ingår:
-Boende med riklig frukost, tre nätter i delat två-bäddsrum (se ovan om eventuellt enkelrumstillägg).
-Välkomstbubbel och helpension (trerätters lunch alt. lunchbuffet och middag per dag) med husets vin eller vatten till maten.
-Kaffe/ Thé med kaka varje eftermiddag samt vatten och frukt under kursen.
-Matlagningskurs en av kvällarna där vi får laga pasta från grunden och olika lokala specialiteter med efterföljande flerrätters middag.
Kursledning cirka 20 timmar

Ingår ej:
Flygresa t/r, inte heller transport t/r flygplatsen Nice - Bordighera men det brukar fungera fint att samordna transfer till ett bra pris (ca 20-30 euro per person och sträcka beroende på hur många man är i transfern). Det går också bra att ta tåget från Nice till Bordighera (ca 1,5 tim for den som föredrar).
Vi rekommenderar att boka flyg som landar mitt på dagen för att kunna vara på plats i Bordighera till ca kl 15.00.

Kursavgift återbetalas endast vid inställelse av kurs från kursledarnas sida. Vi är inte ansvariga för de kostnader som uppstår genom flygbolag om ni avbeställer resan eller övriga problem som uppstår genom flygbolag, förseningar, sjukdom etc. Vi är inte heller ansvariga för sjukdom eller olycksfall som kan inträffa på plats och rekommenderar att ni har en egen reseförsäkring. Vi har inget ekonomiskt ansvar för kostnader av flygbiljett, inte ens i det fall kursen måste ställas in.
Vi föreslår att du bokar flygresa efter att du har fått anmälnings-bekräftelse från oss. För frågor angående kursinnehållet: ingrid@ingridelfberg.se
För frågor om praktiska detaljer runt resan: anki@goitaly.se +46 700 555658 www.goitaly.se
Tveka inte att höra av er för funderingar eller frågor eller om ni vill reservera en plats i gruppen.

Benvenuti!

Anki Norden och Ingrid Elfberg